Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Al 6-lea Workshop Grid al Colaborării PANDA

28 Noiembrie 2008



Workshopul, organizat de către Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” IFIN-HH, Departamentul de Fizica Particulelor Elementare, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, s-a desfăşurat în perioada 13-17 octombrie 2008 la Hotel Internaţional, Sinaia.

PANDA va fi unul dintre experimentele de la FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research), un nou centru european de cercetare în fizica nucleară, aflat în construcţie la GSI Darmstadt, Germania. Acest experiment, al cărui acronim provine din antiProton ANnihilations at DArmstadt, este dedicat testelor şi măsurătorilor de mare precizie în fizica interacţiilor tari, efectuate cu ajutorul proceselor de anihilare a antiprotonilor, cu energii în domeniul 1.5 - 15 GeV. La el participă un grup din IFIN-HH, alături de 420 fizicieni, reprezentând 55 institute din 17 ţări.

Experimentul PANDA va produce o cantitate mare de date a căror prelucrare şi analiză impune grupurilor de cercetare din PANDA eforturi sporite pentru dezvoltarea unei infrastructuri de calcul, bazate pe folosirea celor mai moderne concepte şi metode software, pe crearea unor facilităţi locale cu o mare putere de calcul şi capacitate de stocare, precum şi pe folosirea pe scară largă a tehnologiilor GRID. Colaborarea a adoptat un cadru software modern de lucru (framework), intitulat PandaRoot, cu ajutorul căruia se dezvoltă aplicaţii complexe de simulare Monte Carlo şi algoritmi pentru analiza de date offline. S-au creat deja 12 situri GRID PANDA, care rulează aceste aplicaţii folosind middleware-ul AliEn, dezvoltat la CERN. Grupul din IFIN-HH figurează printre iniţiatorii promovării tehnologiilor GRID în această colaborare.

Workshopul i-a reunit pe majoritatea administratorilor siturilor Grid din PANDA: Dan Protopopescu - Glasgow, Rene Dosdall - FZK Juelich, Jacco Van der Weele - KVI Groeningen, Antonio Amoroso - INFN Torino, Paul Buehler - SMI Viena, Kilian Schwarz - GSI şi Dan Pantea de la IFIN-HH. Alături de ei au participat Mohammad Al-Turany şi Florian Uhlig, de la GSI, principalii autori şi dezvoltatori ai frameworkului PandaRoot, Johan Messchendorp de la KVI Groeningen, responsabilul pe probleme de software din colaborarea PANDA, Pablo Saiz de la CERN, unul din autorii middleware-ului AliEn şi Costin Grigoraş - CERN, unul dintre responsabilii pentru MonaLisa, sistemul de monitorizare a siturilor Grid. A mai participat Ovidiu Bănaru de la ISS Bucureşti, Măgurele, institut participant la experimentele de la FAIR, cu care desfăşurăm activităţi de cercetare în parteneriat. Mai trebuie menţionaţi trei tineri cercetători: Alexandra şi Valentina Tudorache din IFIN-HH şi Alex Stanciu din ISS, pentru care acest workshop a constituit un început în aplicarea tehnicilor Grid. Programul workshopului a cuprins o varietate largă de probleme: sesiuni introductive pentru utilizatorii noi, instalare de versiuni noi pentru AliEn şi PandaRoot şi testare de joburi cu acestea, rezolvarea unor probleme apărute în funcţionarea SE (elementul de stocare), sau la instalarea unor biblioteci pe arhitectura de 64 biţi, corectarea unor disfuncţionalităţi, semnalate de către administratorii de situri. S-au adăugat câteva scripturi create în timpul workshopului pentru îmbunătăţirea funcţionării sistemului. Participanţii au discutat pe marginea unui memorandum de înţelegere pentru participarea altor grupuri în PandaGrid, document aflat în pregătire şi care va fi supus dezbaterii consiliului de conducere al colaborării.

În momentul dării în exploatare a instalaţiei PANDA şi al obţinerii primelor date, sistemul de prelucrare şi analiză a datelor trebuie să funcţioneze în condiţii optime. Testarea lui se face cu mult înainte, pe loturi mari de date produse prin simulare Monte Carlo având o structură asemănătoare cu cea a datelor reale. Aceste teste se numesc “data challenges”. Acest mod de a proceda a fost deja folosit intensiv la CERN în pregătirea experimentelor de la complexul de accelerare LHC. În aprilie 2008 s-a efectuat în PandaGrid un prim set de asemenea teste, DC1. La workshop s-a pregătit testul următor, DC2, prevăzut pentru 17-21 noiembrie 2008.

Timpul frumos a permis o urcare cu cabina până la cota 2000 şi o scurtă plimbare pe platoul munţilor Bucegi, urmată de o vizită la Castelul Peleş. După încheierea lucrărilor workshopului, cei interesaţi au avut posibilitatea să efectueze o scurtă vizită la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară.


Dan Pantea, IFIN-HH



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite